ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα νακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

~

....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

................................................είμαστε περιηγητές και όχι τουρίστες...........................................................

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Εκθεση, ''Θεϊκοι διαλογοι'' στο μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης

 Ανάγλυφη παράσταση
 Ορφεα και Ερυδικης. 2ος αιωνας μχ


Στο μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης πριν λιγο καιρο εγινε η εκθεση, ''Θεϊκοι διαλογοι'' μια αντιπαραθεση των Θεων της Ελληνικης μυθολογιας, με παραστασεις τους σε γλυπτα και κεραμεικα και ζωγραφιες sic, [ η υπογραφη του καλλιτεχνη και το ονομα της θεοτητας καλυπτε το μισο εργο] του Αμερικανου ζωγραφου Cy Twombly. Δεν προκειται να ασχοληθω με την εκθεση που ηταν αλλο ενα δειγμα του πως αντιλαμβανονται οι διευθυντες και κιουρειτορς τις εκθεσεις. Ξεκινωντες απο αφορμες που δεν δικαιωνουν το ''κονσεπτ'' της εκθεσης.
Εχουμε ομως την ευκαιρεια να δουμε εργα που ερχονται απο μουσειου του εξωτερικου και αυτο ειναι σπουδαιο. 
Οπως εδω το τρομερο αγγειο Φρανσουα, και το αναγλυφο που παρουσιαζω .
Αναμεσα σε αλλα εξαιρετικα αρχαια εργα, που απαγορευοταν η φωτογραφηση!! καταφερα να φωτογραφησω αυτο τιο εξαιρετικο Ελληνιστικο αναγλυφο του Ορφεα και της Ευρυδικης και του Ερμη ο οποιος ετοιμαζεται να παρει την Ευριδικη για τον αλλο κοσμο.
Η δικια μου φωτογραφια ηταν πολυ αχνη και αναγκαστικα να μπω στο διαδυκτιο για να βρω καλλιτερη φωτογραφια...στη λεζαντα εγραφε 2ος αιωνας Ρωμαικο αναγλυφο [τα ονοματα ειναι γραμενα στην Ελληνικη βεβαια οπως βλεπετε] και βρισκεται στο Λουβρο!! ενω το εργο ειναι στο μουσειο της Ναπολης οπως διαβασα στην σαιτ του Κυκλαδικου...βγαλε συμπερασμα.
Το αναγλυφο ομως περα απο ολα αυτα ειναι τοσο αυστηρα στη δομη του [εχω κανει μερικες χαραξεις που δειχνουν τη γεωμετρικη δομη] και τοσο τρυφερο στην αποδοση του θεματος. Απομονωσα μερικες χαρακτηριστικες λεπτομερειες..ελπιζω να το βρειτε και σεις πολυ ομορφο και εξαιρετικο σαν Γλυπτικη..
Καλο Σαββατοκυριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου